UykuSağlık Uyku nedir, hakkında bilgi, bebekler de uyku düzeni, büyüklerde uyku



Archive - Yazı

Eylül 6th, 2014

Yemek sonrasında hemen herkes kendini yorgun hisseder, hatta uyumak ister. Özellikle büyük porsiyonlar tüketildikten sonra yorgunluk hissi daha da artar. Doktorburada.com konuyla ilgili yaptığı araştırmada, İç Hastalıkları ve Metabolik Hastalıklar Uzmanı Dr. Onur Yozbatıran'ın görüşlerini aldı. Dr. Yozbatıran; bu durumun sindirim süreciyle yakından ilişkili olduğunu ifade ediyor.

Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı ve Uyku Merkezi Sorumlusu Dr. Abdurrahman Neyal, ''Uykuda nefes durması yaşayan insanlarda, felç, şeker, kalp krizi ve yüksek tansiyon gibi hastalıkların görülme riski çok yüksektir'' dedi.

Uykuda zayıflamak mümkün müdür? Mümkünse bunu mantıklı olarak nasıl açıklayabiliriz ? Tarihimize baktığımızda aslında Uyuyarak zayıflamanın mümkün ve de sağlıklı olduğunu görüyoruz. Fakat burada kesinlikle bolca yemek tüketip yatarak sabah kalktığınızda yarım kilo vereceğini düşünmeyin. Zayıflamanın tıbbı açıklamasını az sonra yapacağız. Asıl önemli olan bu fikrin doğru mu yanlış mı ve nasıl olduğudur.

Teheccüd namazi: gece uyanip kilinan namazdir. eger gec saatlere kadar kaliyorsak yani (uyumamisiz) teheccüd kilabilirmiyiz? yoksa teheccüd namazini sadece gecenin bir vaktinde uyandigimiz zaman mi kilinir?

Hastalık habercisi olarak da dikkat çeken kansızlığın bir türü özellikle yaşlılarda `gece terörü'ne yol açıyor. Hastalığa yakalananlar uykusunda bağırıyor, ani ve sert hareketler yapıyor, unutkan oluyor, depresyona giriyor. Aneminin bu türü, bazen Parkinson gibi hastalıklarla karıştırılıyor.

Epilepsi ve uyku arasındaki ilişki karmaşık olan karşılıklı bir şekildedir. Uyku ile, özellikle uykunun bazı devrelerinde, epileptik nöbetler ve interiktal EEG deşarjları uyarılabilir. Bunun aksine bazen uykunun epilepsi üzerinde koruyucu etkisi de olabilmektedir. Diğer bir taraftan bakılırsa, uyku süresi ve yapısı da epileptik nöbetlerde devamlı veya geçici değişiklikler yaratabilmektedir. Bu karmaşık ilişkiyi kısaca iki alt başlıkta inceleyebiliriz.

Uykunun düzenli ve sağlıklı olması hepimiz açısından önemli bir faktördür, ancak henüz büyüme ve gelişme çağında olan çocuklar için sağlıklı uyku daha önemli bir hal alıyor, sebebi de çocukların uyurken büyümesidir. Bazı çocuklar geceleri uyumamakta çok ısrarcı olur ve düzenli bir uykuya sahip olamadıkları içinde uykunun faydalarından da yararlanamazlar ve hem gelişimlerinde hem de büyümeleri bir takım aksaklıklar meydana gelebilir.

Eylül 5th

Uyku konusu en başka çok mühüm bir konudur ve dikkat gerekir.

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

(Annesi, Hz. Süleymana “Evladım, çok uyuma, çok uyumak, Kıyamette insanı fakir bırakır” dedi.) [İbni Mace]

Çok fazlı uyku, 20-45 dk'lık parçalar halinde toplamda da 2-5 saat aralığında uyuma yöntemi. bu yöntemin ana fikri evrimsel yaklaşımdan geliyor. bundan binlerce yıl önce, bizler henüz mağaralarda yaşarken, uykumuz bu şekildeydi şeklinde bir önermesi var bu tür uykuyu destekleyenlerin. o dönem tabi ki, şimdiki kadar uzun bir blok halde uyumak büyük olasılıkla oldukça tehlikli idi ve bu nedenle de kısa ama gün içinde çok kez uyumak gerekti.

Uyku getiren ve rahat uyumaya yardımcı yiyecekler:


Anket

Rüyalarınızı Hatırlıyor musunuz?:

Son yorumlar