Şişmanlık uykuda ölüm getiriyor

Şişmanlık uykuda ölüm getiriyor

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güner Öğünç, aşırı ve ölümcül derecede şişman kişilerde her saatte 5 ile 30 kez solunumun yaklaşık 10 saniye durduğunu, bunun uzun süre devam etmesi durumunda kişinin uykuda yaşımını yitirebileceğini bildirdi.

Prof. Dr. Güner Öğünç, aşırı şişmanlığın bir hastalık olduğunu söyledi. 1.60 boyundaki bir kişinin 103 kilo ve üzerinde olmasının şişmanlık derecesinde hasta, 133 kilo üzerindekilerinin de ölümcül derecede şişman olduklarını dile getiren Öğünç, aşırı şişmanlığın vücudun tüm sistemleri kadar uyku düzenini de olumsuz etkilediğini belirtti.
Uyku düzeni bozulan insanın yaşam kalitesinin de büyük ölçüde zarar gördüğüne işaret eden Öğünç, ''Aşırı şişmanlarda yumuşak damak yağlanıyor, dolayısıyla hava girişi azalıyor'' dedi.

Aşırı şişman kişilerin uyku esnasındaki kalp ritmleri üzerinde yapılan araştırmalarda, kişilerin burun ve ağız yoluyla vücuda giren hava miktarı ile kandaki oksijen miktarlarında azalma olduğunun tespit edildiğini kaydeden Öğünç, bu durumun kişinin sağlığı açısından tehlikeli olduğunu ifade etti.

Şişman kişilerin yüzde 50'sinde uyku problemi olduğunu, ölümcül derecede şişman kişilerde ise bu oranın yüzde 80'e ulaştığını vurgulayan Öğünç, ''Aşırı şişman ve ölümcül derecede şişman kişilerde her saatte 5 ile 30 kez solunum yaklaşık 10 saniye duruyor. Bu kişiler 10 saniye boyunca hiç soluk alıp veremiyorlar'' diye konuştu.

Bu esnada ise kişide hava açlığının meydana geldiğini ifade eden Öğünç, kişinin uyku halinde sağına soluna döndüğünü, sürekli hareketli olduğunu dile getirdi. Bu durumun kişinin yüzünde, çenesinde, bacaklarında kasılmalara neden olduğuna işaret eden Öğünç, ''Kişinin uyku kalitesi ciddi şekilde bozuluyor. En önemlisi de solunum durması uzun süre devam ederse kişi uykuda yaşamını yitirebiliyor. Şişman kişilerin karşılaştığı tehlikelerden birisi de bu. Bu, günümüzde sık sık karşılaştığımız bir durumdur'' dedi.

Öğünç, bu durumun boyun yapılarından dolayı erkeklerde daha fazla görüldüğünü kaydetti.

''Şişmanlar direksiyon başına çıkmamalı'' uyarısı

Öğünç, ayrıca iyi uyku alamayan kişinin yaşam kalitesinin de olumsuz etkilendiğini vurgulayarak, gece uykusunu alamayan kişilerin gündüz uyuklama halinde olduklarını kaydetti. Uykunun herkes için çok önemli olduğunu, her bireyin 6 ile 8 saat arasında uyuması gerektiğini dile getiren Öğünç, uykunun aynı zamanda kalitesinin de iyi olması gerektiğini söyledi.

Kilolarından dolayı gece uykusunu alamayan kişilerin gündüz de sağlıklı olmadıklarını vurgulayan Öğünç, bu kişilerin gündüz oturdukları yerde uyukladıklarını, işlerinde başarılı olamadıklarını, huzursuz olduklarını, günlük aktivitelerini iyi yapamadıklarını bildirdi. En tehlikeli kişilerin ise direksiyon başındakilerin olduğuna işaret eden Öğünç, ''Gece uykusunu alamayan kişi, direksiyon başında uyuklamaya başlıyor ve trafik canavarı ortaya çıkıyor'' diye konuştu.

Öğünç, iyi bir uyku ve yaşam kalitesinin bozulmaması için zayıflamanın şart olduğunu vurguladı.
Top