Balıklar Neden Kış Uykusuna Yatmazlar?

Balıklar Neden Kış Uykusuna Yatmazlar?

Balık türleri genel olarak kış uykusuna yatmayan canlılardır. Bu duruma yol açan sebep ise vücutlarında yağ depolama fonksiyonlarının diğer kış uykusuna yatan hayvanlardaki gibi olmamasıdır. Yani hemen hemen her balık türünün metabolizması buna elverişli değildir.

Ancak bu her balık türü için geçerli değil. Kış uykusuna yatan nadir balık türünden en bilineni köpek balığı. Soğuk denizlerdeki köpek balıkları kışın besinlerinin olmayışından denizin dip kısımlarına çökerek kış uykusuna yatarlar. Kısa bir süre öncesine kadar balık türleri arasında kış uykusuna yatan tek balığın köpek balığı olduğu düşünülüyor idi. Ancak bazı çalışmaların neticeleri ile birlikte köpek balığının tek olmadığı anlaşıldı.

Latince adı "notothenioid coriiceps" olan morina türü balığının enerji tasarrufu sağlamak amacıyla kış uykusuna benzer bir süreç yaşadığı tesbit edildi. Bilim adamları, buzlu sularda yaşayan "notothenia coriiceps"lerin vücutlarında bulunan antifrize benzer bir kimyasal madde sayesinde çevreye uyum sağlayabildiğini biliyordu. İngiliz Antarktika Araştırma Merkezi`nden Keiron Fraser, "Anlaşılan kısa yaz döneminde enerji topluyorlar. Uzun kış aylarında ise kuş uykusuna benzer bir konuma geçerek daha az enerji harcıyorlar" dedi.
Top